2023 Dekorasyon Trendlerİ

ELLE ŞEKİLLENDİRİLMİŞ DOKULAR

Pandemi dönemi bizi en insani   duyularımızdan biri olan dokunmadan mahrum etti. Buna cevaben tasarımcılar için iç mekan düzenine dokunsallık katan malzemeler kullanmak giderek daha önemli hale gelecek. Sürdürülebilirliğe olan ilgi devam ederken el yapımı zanaat ürünlerine odaklanmak  küresel ölçekte yaygınlaşacak. Kil benzeri  malzemeler başta olmak üzere elle şekillendirilmiş hafif ,  nispeten uygun fiyatlı ve fazla enerji tüketimi gerektirmeyen  kartonpiyeri çok daha fazla göreceğiz. İlgi çekici dokunsallığı nedeniyle, cadde perakendecilerinin ve üst düzey markaların aydınlatma ve dekor unsurlarında kartonpiyerle çalışmaya başladığını  görüyoruz. Vazolar, ayna çerçeveleri ,masa lambaları hatta mobilyalarda bile karşılaşmaya hazır olun.

KEMERLER

Dairesel kapı çerçeveleri, eşikler ve tavanlar 2023’te trend olacak. Kemerler eski dünya mimari dönemini çağrıştırıyor ve her mekana zamansızlık ve yumuşaklık duygusu getiriyor. Rönesans’tan bu yana, nişler ve girintiler, sanat eserlerini özellikle heykelleri vurgulamak için tercih edilirken bu eşsiz mimari özellikler yeniden ilgi görüyor. Dekor sergilemenin yanı sıra bu alanlar  özelleştirilebilir ,  işlev köşeleri haline gelebilirler. Boyutları ne olursa olsun kemerler içindeki dekoru ve mobilyaları vurgulayacaktır. 

ŞEFFAF DOKUNUŞLAR

2023’te moda sahnesine dantel,tül ve ışıltılı fırfırlar hükmedecek. Dekorasyonda şeffaf  ve hafif renkli saydam ve transparan nesneler  öne çıkacakken , mimaride de trendin bir cam tuğla saldırısıyla kendini göstereceği öngörülüyor. Bir sonraki aşamada kaymaktaşı aydınlatmaları  heryerde görmeye hazır olun.

PARLAK AHŞAP

Mat huş kontrplak dönemi sona ererken 2023 yılında cilalı bir görünüm ve zengin bir his veren  ceviz, kiraz ve kızıl meşe gibi parlak ve yoğun desenli ahşaplar iç mekanlarda daha çok görülecek.

Çizgiler  ister duvar kağıdı ve boyada , ister  tekstilde kullanılmış olsunlar diğer desenlerden daha cesur bir algı yaratırlar. İnce-kalın, dikey-yatay , düz-kıvrımlı, siyah & beyaz –renkli varyasyonlarıyla 2023 de sık sık göreceğimiz yüksek kontrastlı tasarım öğesidirler.

KOYU DRAMATİK TONLAR

2023 yılında trend uzmanları  koyu bir renk paletiyle oluşturulmuş dramatik atmosferlerin öne çıkacağını savunuyor. Kadife, wenge, ceviz gibi koyu ve aristokrat malzemelerle şekillenen Moody Evler’in renk paletinde ise hardal sarılarından zeytin yeşili ve laciverte uzanan bir spektrum bulunuyor.Çağdaş bir dokunuşla, bu tür iç mekanlar hem akılda kalıcı hem de oldukça yaşanabilir olabilir. 

KIVRIMLARIN POZİTİF GÜCÜ

Kıvrımlı formlar, boğum boğum veya dairesel formlu tasarımlar girdikleri mekana pozitif titreşimler yayarken mutluluk katsayısını yükseltiyor. Tasarımcılar 2023 koleksiyonlarında  “Curvalicious” trendinin iyimser aurasından yararlanarak eserlerini şekillendirmeye devam ederken , stil kodlarında grafik desenler ve çarpıcı renkler öne çıkıyor. İnsanlar evlerini değiştirirken düz ve sade çizgilerden uzaklaşıp modernist eğrilere yöneliyor. Hilal kanepeler, lale ve yumurta formlu sandalyeler , dairesel kilimler yavaş yavaş ilgi odağı olacak.

ART DECO’NUN DÖNÜŞÜ

İç mekanlar minimalizmin mutlaklığından uzaklaştıkça, Art Deco gibi daha dekoratif  tarzlara olan ilginin yeniden arttığını görüyoruz. Fransa’da ortaya çıkan  1920’li yılların mimarisinde görülen bu avangart sanat akımı, simetrik desenlere ve metalik detaylara sık sık yer veriyor. Farklı formlara sahip saksılar, parlak ve detaylı abajurlar ve saçaklı perdeler bu tarzın öncü parçalarıyken zıt renkteki eşyaların oluşturduğu ahenk enerjimizi yükseltecek.

WELLNESS ODAKLI YAKLAŞIMLAR

2023 ‘te iyi hissetmek için tasarlanmış uyku kalitesinden farkındalığa kadar sağlıklı yaşamayı destekleyici özellikler taşıyan dekorasyon dokunuşları ön planda olacak. Sağlıklı yaşamı kolaylaştırmaya yönelik düzenlenmiş bir ortam büyük fark yaratabilir. Örneğin doğal ışık uyku düzenimizi, odaklanmamızı ve ruh halimizi iyileştirebilir  ve bedenimizin D vitamini üretmesine yardımcı olur. Wellness trendinin dekorasyona yansımaları arasında dingin bir renk paleti, mekânın enerjisini yükselten aksesuarlar  ve sarıp sarmalayan formlar  öne çıkarken Feng shui, wabi-sabi, ikigai ve japandi felsefeleri yol göstericidir.

DOĞADAN GELEN İLHAM

Doğayı iç unsurlara dahil etme teması, kaplamalarda ve donanımlarda yaygın olmaya devam edecek. Kütüklerin masa ve sehpalarda kullanımı, büyük ölçekli bitkiler ve doğal taş döşemeler  gibi öğelerin eve girmesi ruhumuzu besliyor. İç mekan-dış mekan arasındaki sınırlar bulanıklaşırken yumuşak yeşiller ve sakinleştirici  mavileri  görmeye devam edeceğiz.

CESUR VE RENKLİ

Nötr paletler zamansız olabilir ancak birkaç yıldır süren bej hakimiyeti sonrası tasarım profesyonelleri ve tüketiciler tek renkli ve sessiz alanlardan uzaklaşacak. Bu yıl, kişiliğimizi ve tarzımızı ifade etmek için maksimalist kumaşlar, aksesuarlar ve zengin renk katmanlarına odaklanıyoruz.2022 yılında moda dünyasına da damgasını vuran fuşya pembe, turkuaz benzeri bir renk tonu olan Tranquil Blue ve Pantone’nin deniz mavisi Verdigris, koyu cabernet kırmızısı , yeşilin ön plana çıkan tonları Emerald ve Sage tercih edilen vurgu renkleri olacak .Bu renkleri kombinlerken 90’ların sıcak nötrleri ve yatıştırıcı pastel tonları tamamlayıcı olacak.

İLERİ DÖNÜŞÜM VE BASİT YAŞAM

Her geçen gün tükenen doğal kaynaklar ve iklim krizi nedeniyle eski olanı dönüştürerek yeniden kullanma, aile yadigarlarını değerlendirme, ileri dönüştürülmüş tasarımlar satın alma eylemlerinin 2023 yılında daha da artacağı öngörülüyor. Yeni nesil Z kuşağı , evlerinde fazlalıklardan arındırılmış basit bir yaşam aritmetiği tercih ediyor. Bir mobilyanın hikayesini anlatabilmek, arkadaşlarınız ve ailenizle eğlenirken yapabileceğiniz harika bir sohbet konusu olacak.

NOSTALJİK RÜZGARLAR

2022’de başlayan Coastal Grandma ‘ Büyükanne şıklığı ’ dalgası daha sofistike bir tarza doğru evriliyor. Moda dünyasına hızlıca giriş yapan, saç stillerinden makyaj trendlerine kadar belirleyici rol üstlenen nostaljik esintiler iç mekanlara şiirsel bir dokunuş katacak. Fon perdelerde saçaklardan,  dekoratif kornişlere kadar pencere ve perde uygulamalarında daha fazla süs göreceğiz. Pastoral desenler ,  siyah – beyaz sanat eserleri , duvar kağıtları ve daha birçok detay nostaljinin pozitif duygular uyandıran etkisi ile göz dolduracağa benziyor. Evinizin dekorasyonun da aile büyüklerinin hatıralarını kullanma , mezatlar ve antika pazarlarını ziyaret etmenin yanı sıra özel parçalarınızı gelecek nesle aktarmayı düşünmekte ruhunuza iyi gelecek.

MAKSİMALİST MINIMALIZM

Geçmiş yılların maksimalist  tarzında baskılar ve desenler yerine aerodinamik heykel silüetlerini daha fazla göreceğiz. Kompozisyonlar oluşturmak için benzer renk veya malzeme gruplarını farklı yüksekliklerdeki tamamlayıcı formlar ile harmanlayabilirsiniz.   İlham veren görsellerdeki  nötr mükemmel odalar yerini  kişisel koleksiyonlar, benzersiz sanat eserleri ve eski-yeni mobilyaların bir karışımını içeren daha samimi alanlara bırakacak. Son birkaç yılda o kadar çok minimalizm gördük ki;  bu sakinlikten sıkılanlar yaşam alanlarında sıcaklık, derinlik ve karakter görmek istiyor.

MİKRO LÜKS

Son birkaç yılda, çoğumuzun evde daha fazla zaman geçirmesi hem estetik hem de işlevsel olarak alanlarımıza bakış açımızı değiştirdi. Pandemi paniği azaldıkça ve ekonomik kaygılar devam ettikçe, 2023’te evlerimiz hakkındaki düşüncelerimiz de buna göre şekillenecek. Sağlıklı yaşama, doğal malzemelere ve canlandırıcı deneyimlere duyulan ilgi kendimize ve doğaya iyi bakmayı bir zorunluluk kılıyor. İç mekanlarıyla eğlenmek ve daha kişiselleştirilmiş bir alan düzenleme isteği boş duvarlar ve bej mobilyaların yerini ilginç duvar kağıtları ve renkli kanepelerin almasına olanak sağlayacak. Tarzınız ne olursa olsun,  cesur boyalar ,dokulu malzemeler ve katmanlı tekstiller ile  2023’te iç mekanlar daha da samimi hale gelecek.

Eşya sayısı ve boyutunda azaltmaya giderken gösteriş ve dikkat çekicilik artıyor. Aynı zamanda bütçe dostu da olan bu trend, 2023’te yükselişe geçecek. Altın rengi musluklar, dekoratif çerçeveler ,çerçeveli aynalar, mermer dekoratif objeler… Az eşya çok gösteriş mantığını birleştiren bu stil ile mutlaka tanışmalısınız!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *